Thursday, 21 September 2017

MYLARA Skincare

Giveaway Paling Gedik

Movie Review : The Book Of Henry

I swear I watched this movie because of Jaeden! Siapa yang dah tengok movie IT, kenal lah siapa Jaeden ni. Tak puas okay tengok dia dalam IT, so sambung dekat sini pulak.

Image result for the book of henry poster

Director : Colin Trevorrow
Cast : Naomi Watts, Jaeden Lieberher, Jacob Tremblay, Madie Ziegler, Dean Norris
Rating : 4/10
Trailer : 

Movie The Book Of Henry mengisahkan tentang kehidupan Henry (Jaeden), ibu dia (Naomi Watts) & adiknya Peter (Jacob). Since his mom ibu tunggal & macam tak pandai urus kehidupan walaupun dah berkedut sana-sini, Henry yang in-charge sebagai ketua keluarga because he's genius & a stock market trader. 

Image result for the book of henry

Henry crush dekat budak rumah sebelah, Christina (Maddie Ziegler) tapi tak tahu lah dia crush ataupun dia rasa kesian dekat Christina sebab selalu kena rogol dengan bapak tiri dia, Glenn Sicklemen & the worst, Glenn ni seorang polis. So cable dia kuat. Even Henry buat aduan pun tak guna jugak sebab pegawai tinggi Child Care Protection pun abang kepada Glenn. T.T

Image result for the book of henry

Movie ni tak lah berat mana pun storyline tu cuma rasa nak penampar ibu Henry ni. I mean, wei dah berkedut sana sini pun tak mampu nak jaga family & gave all the authority dekat Henry. Really? Ain't you're supposed to give great examples ke? Tahu dia janda tapi dah boleh kembali waras kot sebab Henry dah take over semua benda. Tak faham kenapa dia kena pergi kerja sedangkan Henry dah kutip profit bersepah dari segala stock trading. Balik kerja, main game. T.T


I'm actually confused apa mesej movie ni sebab Henry memang senang triggered kalau tengok perempuan kena abused. Nak kata mak dia kena physical abused dengan ayah dia, tak pasti lah pulak sebab tak ada langsung mentioned dalam movie ni. Mak dia pun macam tak kisah pun tengok orang kena abused. Henry nak tolong perempuan dekat supermarket sebab kena abused dengan pakwe dia pun, mak dia ajak balik rumah sebab tu urusan orang. Tak payah sibuk2.

But I love Henry's word, 

It's not violence that worst in this life. It's apathy. 

First half movie ni memang best tengok sebab Henry dengan Peter punya bonding tu awwww sangat. Bila tak puas tengok Bill & Georgie dalam movie IT, sambung tengok dua beradik ni memang bahagia lah cerita dia. Jaeden ni memang kena bawak watak abang yang caring sangat dengan adik. Tapi dalam movie ni lagi puas tengok sebab dia ketua keluarga kan so yeah Peter rely so much on him. Second half movie ni get ready lah dengan tisu sebab emotional scene dia bersepah. Nak pulak bila scene Peter murung dengan tragedi kehidupan diorang.  


Kalau first half, rasa nak penampar mak dia, second half rasa nak penampar director sebab seriously nak buat movie bunuh polis sebab selalu rogol anak perempuan dia? Memang plan genius Henry tu cantik dah tapi what happen after that? Dia polis, of course lah orang akan cepat je cari. Memang nak buang mayat dekat sungai tapi apa kejadah mayat dia yang gedempol tu nak mengalir sekali dengan air yang cetek tahap buku lali pun tak lepas? Absurd!

Related image

Pengetua sekolah tu lagi lah entah apa-apa entah. Masa Henry pergi mengamuk dekat dia sebab tak ambil tindakan dekat Glenn dia buat muka ketat tak ambik port langsung tapi bila tengok tarian ballet Christina, tiba-tiba faham lepastu call polis. Apakah? Orang lain tak faham pun tarian ballet dia sembang pasal apa. Orang lain tepuk tangan je, takde yang sebak macam pengetua tu pun. 

Tak, pengetua tu bukan penari ballet. Tengok badan pun dah tahu. 

But all in all, I really love Jaeden's acting. Superb dari awal sampai habis. Jacob pun. Wei, actually casting dia semua bagus okay tapi team production dia yang entah mende lah buat movie kasi siap cincai je. Sayang lah movie ni lebur cenggitu. Tapi kalau nak tengok secara santai, boleh je layan. Tapi tu lah, sediakan tisu lah. Ke hati Iolls yang tisu? Pfffttt.

1. Team Production 0, 2. Visual 0.5, 3. Audio 0.5, 4. Storyline 0, 5. Casting 1, 6. Genre 0, 7. Themes 0.5, 8. Editing 0.5, 9. Social Message 0.5, 10. Personal Thought 0.5

First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤

Tuesday, 19 September 2017

Movie Review : Kau Yang Satu

Semalam nampak iklan Kau Yang Satu dekat Astro so teringat tak buat lagi review movie ni padahal dah lama dah tengok.

Masa tengok trailer movie & introduction 20 minit awal dekat Astro ni tergedik-gedik jugak lah nak tengok full movie sebab casting dia power belaka. Tapi tak lah sampai tengok dekat panggung sebab wei cerita cinta je kot. Movie Melayu pulak tu.

Image result for kau yang satu

Pengarah : Osman Ali
Pelakon : Aaron Aziz, Izara Aishah, Hisyam Hamid, Soo Winci & Amyra Rosli
Rating : 4.5/10
Trailer : 


Judging from the trailer, this movie can give audience a better experience but the reality isn't. Movie ni rasanya elok jadi telemovie je lah kot. Lagi jimat kos. Tapi movie ni boleh je nak layan secara santai sambil buat housechores bagai. 

One of my expectation from the trailer sebab based on bestseller novel back then, line-up casting pun power sebab ada Izara which is my fav actress, ada Aaron Aziz & Hisyam Hamid kalau kau bosan dengan movie pun boleh cuci mata tengok pelakon handsome hihu. Bukan Iolls je yang ada expectation cenggitu, Metro pun sembang benda sama. 


Tapi tak tahu lah dia kecewa ataupun bahagia tengok movie ni sebab dia tak ada pulak buat ulasan movie ni. Apart from top-notch acting from all cast, chemistry antara Izara dengan Aaron pun best jugak nak layan. Nak pulak bila masuk romantic scene macam scene ikat tie dengan scene shaving tu. Tapi chemistry Izara dengan Hisyam pun power jugak sampai kau rasa nak Izara lari je dekat Hisyam tak payah stay dengan Aaron sebab both of them kahwin secara paksa dalam movie ni atas kehendak keluarga. Ha'ah, storyline dia cliche. 

Image result for kau yang satu

I cannot compare lah between movie & novel which one is better because I don't have time nak baca balik novel tu tapi rasanya tak lari jauh mana pun jalan cerita dalam novel dengan movie ni. But I can assure you its a happy ending. *wink wink*

Walaupun storyline cliche, the emotion is there. Ada scene hiba tu memang menangis jugak lah. Tu lah jadinya bila casting kau bagus, dia boleh tutup kelemahan jalan cerita tu tapi tak banyak lah tapi still boleh hadam lah. But I really love Soo Winci's acting. Jarang nampak dia berlakon so bila tengok dia berlakon bagus memang wow, she's killing it. Part Amyra Rosli, errr semua orang boleh ganti tempat dia actually sebab watak dia tak penting mana pun. So kalau dia kayu pun orang tak kisah but I enjoy lah her presence. 

Fyi, semua casting ni ada kelas lakonan selama 3 minggu dengan Ellie Suriati so korang tahu lah macam mana scene sebabak boleh buat orang menangis sebak sebab Kak Ellie ratu ayaq mata kot. 

Image result for kau yang satu

I don't have any problem with cinematography & audio, semua okay je. Tak lah teruk mana tak lah best mana. Just nice sesuai dengan movie. Tak sure diorang shooting dekat mana sebab scene laut cantik kemain & of course scene dekat New Zealand. Tapi rasanya tak perlu pun bazir duit pergi abroad untuk shoot tempat cantik sebab kalau trick penonton guna view yang lebih kurang sama pun dah boleh sebab bukannya director tunjuk pun memorable places. Ada la seketul dua local NZ. Itu pun kalau Mat Dan yang masuk berlakon, orang tak perasan pun. 

Image result for kau yang satu

Costume and set design pun tak lah jerih mana sebab the time plot is 2017 so tak banyak pun nak kena prepare. Since movie ni movie cinta, so dia punya storyline pun kena dengan mood jiwang tu cuma konflik dia tak lah heavy sangat. Kalau nak compare movie Kau Yang Satu dengan Ombak Rindu, movie Ombak Rindu cun lagi. Tapi bab entertainment, I choose Kau Yang Satu sebab Ombak Rindu sangat slow sampai rasa nak terajang skrin. 

I really hope Osman Ali can do better than this but since dia sendiri cakap nak maintain produce movie yang klise macam ni sebab nak orang kenal diri dia, so I cannot say more lah. Good luck?

1. Team Production +1, 2. Visual +1, 3. Audio +0.5, 4. Storyline 0, 5. Casting +1, 6. Genre +0.5, 7. Themes 0, 8. Editing 0, 9. Social Message 0, 10. Personal Thought 0 = 4.5/10

Wednesday, 13 September 2017

Pencarian Bloglist Baru #2

Hai semua rakan bloggers harap sihat sejahtera semuanya. Sebelum ni dah buat pencarian bloglist untuk blog ni tapi bila perhati dah ada blog yang dah berbulan tak update & jaringan rakan blogger pun dah makin bertambah.

Jadi nak ajak semua rakan bloggers join segmen bloglist ni yang akan berlangsung selama seminggu sahaja & tiada hadiah penyertaan cuma nak tambah traffik blog masing-masing sahaja. Harap ramai yang sudi join ye. Kalau ada penyertaan bawah dari 10 pun tak apa sebab yang 10 ni hari-hari terjamin akan dilawat blognya :)


Syaratnya pun  mudah sahaja :

1. Follow blog ni
2. Letak banner ni di blog & backlink ke post ni
3. Letakkan link post di ruangan komen.

3 syarat je & you're done. Selamat bersegmen guys :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...