Saturday, 18 March 2017

Kenduri Kahwin

Normally memang tersangatlah jarang dapat pergi kenduri kahwin sebab semua nak kahwin hari Sabtu. Memang tak dapat la den nak poie. Den kerja.

Tapi kalau dapat pergi haaaaa tengok la dulu kalau rajin. Kadang tu Ahad la ada program bagai, tertidur sampai petang lah itu lah ini lah. Semua benda nak buat Ahad

Benda paling best pergi kenduri kahwin ni haruslah bila dapat makanan sedap. Secara free. Dan tidak memenatkan. Kalau balik kampung, orang depan rumah buat kenduri memang syok la pergi sebab kau tak payah nak fikir mana kau nak letak kereta kau. Jalan kaki lenggang mak joyah pun dah sampai.

Benda yang buat menyampah nak pergi kenduri :

1) Parking space.

Bukan kewajipan tuan rumah pun nak sediakan parking space tapi tu lah lenggang mak joyah lagi best kan? Kau tak payah fikir mana nak parking, kereta kau selamat ke tak. Kereta Iolls pernah kemek uolls sebab ada kereta mana entah reverse suka hati bidin dia je. Tu belum masuk part kau dah nak balik sebab nak berak lepas makan sebab digestive system kau bagus tapi kena block. Haa nangis lah kau tunggu sambil tahan taik.

2) Karaoke/DJ

Hari orang kahwin kau nyanyi lagu sendu rabak meleweh dah satu hal. Tak sedap pulak tu. Kadang nak tercekik kita dibuatnya sebab pasang lagu serupa nak meletop kenduri kahwin tu haaa. Hari orang kahwin pasang lagu bahagia lah. Yang santai sebab orang nak makan. Nasib bukan wedding iolls, kalau tak, turun dari pelamin halau balik je.

3) Geng Lepak

Kenduri kahwin ni biasanya space sangatlah terhad. Kadang tu ada kenduri letak 4 table je. Bila ada geng yang suka melepak ni jadi baran serupa nak simbah ayaq sirap pi kat muka sorang2 hampa tau dak. Kita nak makan tapi takdak tempat jadi punca la nak marah. Yang depa amboi syok la duduk sambil makan kerepek, selfie sana sini dok gelak sampai hujung jalan boleh dengaq nohh. Mentang-mentang la kawan pengantin amboi rasa diri tu eksklusif sangat. Lain kali bawak meja kerusi sendiri lepak sampai habis majlis.


Tapi benda free kan, nak hingaq banyak pun rasa tak gamak. Orang dah bagi makan kira syukur lah. Hewhewhewhew

Wednesday, 15 March 2017

Shopping Dengan Lelaki

Perempuan dengan shopping kalau dipisahkan jadi kayu. Kalau kau tak suka shopping pun kan, at least beli barang jugak khennnn. Don't ask how frequent I go shop till drop. Kadang tu sampai penuh kereta. Kadang sampai ngeri tengok diri sendiri. Zahabedah nokharom kena rasuk saka apa entah.

Tapi shopping ni best kalau pergi dengan geng perempuan. Kalau keluar dengan lelaki, ya tuhannn hambarnya elok kau pergi shopping sorang je lah.

Beli bawang kat pasar pun kau tak payah lah angkut lelaki unless u make it quick. Like 1 minute quick. Because they're such a bore.


1. Tukang angguk

'Baju ni cantik tak?'
*angguk*
'Kasut ni cantik tak?'
*angguk*
'Biskut ni sedap tak?'
*angguk*

Sampai ke sudah la angguk. Kalau tak angguk pun hmmm je bunyi keluar. Dah serupa dengan toys yang orang letak dekat kereta tu. Sebijik. Sama.

Kalau keluar dengan geng perempuan, bersepah la opinion kau dapat.

'Baju ni cantik tak?'
'Cantik je tapi tak kena la dengan badan kau. Try yang ni. Yang ni pun cantik jugak, kena pun kena dengan kau. Warna pun naik. Material dia lagi okay tau dengan yang ni bla bla bla bla sampai la puas hati.'

2. Main game

Bukan tak boleh nak main game tapi tu lah, bila kita tanya soalan serupa sembang dengan lantai. Mana kau dapat jawapan dah dia khusyuk main game. Tak pun, dia jawab tapi lepas dia dah habis main game. Tak pun dia jawab OK. Apa benda yang okay entah. T.T


3, Cacing kepanasan

Kita tak ajak dia pun keluar shopping sekali tapi dia gigih nak ikut sudahnya dia menggelupur tanya bila nak balik, bila nak habis, bila nak makan, bila nak pergi tempat lain bla bla bla. Kita nak shopping pun takde mood. Rasa nak balik masa tu jugak. Kalau shopping dengan geng perempuan sampai jam pun tertanggal dari tangan. 

Dah cukup lah 3, bebanyak pun buat apa. Masa berjalan. Hewhewhew. Kbai.

Monday, 13 March 2017

TVD : Forever Yours & It Was Epic

I still remember the moment I decided to watch TVD because of Delena. I watched it around 2012 because of Delena's romantic scenes they posted on Tumblr. Back then, TVD was a hit. Like super hit series.

I'm not hooked up with Ian's hot look but the chemistry between him and Nina is something which last till today and maybe it will be last forever since this series is the only series I watch from the beginning till the end although I was late for 3 seasons but who cares.

                        

And the way TVD team ended it is the epic way to end any series. Of course it is not a happy ending with all character live brightly, of course there will be lot of loopholes but that is life. That what I love the most with TVD. Even if it's a fiction but it connect me to the exact feeling in reality world. Whatever happens, the life must go on.

The happiness, smiles, joy, blessings, moments, lonesome, sadness, loss, resentment, hurt, pain, anger, scared, anything they feel in this series, I feel the same way too. We're connected. For 5 years together. I've lost counts on how much I cried when each character died but I also enjoy every moment they smile and be strong face every hurdles.

I'm with them when all character evolved and became stronger. Except Katherine which had it reversed. Lol but still she's savage and badass just like the way she was since the beginning.

It not just about a series, it's beyond than that. It do entertained me for all these years but it is actually helping me acknowledge more on feelings, relationships, friendships, life or exactly on anything in possible way it can. It helps me understands better. TVD will always, always will be special in my life.




Although I cried for the whole series which is about 43 minutes and another additional 15 minutes because of TVD Special Episode : Forever Yours but I am happy they actually ended it. Bcs the more you try to dig, the more nonsense it will get. And I am grateful they ended it with remarkable scenes where Salvatore brothers reunite just like at the beginning.


Also that part when Elena met Damon at the graveyard. Walking down on memory lane.


Thank you TVD for all 8 seasons and 171 episodes and beautiful soundtracks. It such a journey. Rest in peace. TVD, forever will be mine.

                                     


Friday, 3 March 2017

Jejak Pana : Bukit Sapu Tangan, Bukit Cerakah

Dah berzaman simpan hajat nak naik Bukit Sapu Tangan dekat Taman Botani Shah Alam tu finally dapat jugak peluang pergi sana. Asalnya nak hiking dekat gunung yang ada 7 pelangi katanya tapi biasalah plan tu berubah. Last minute.

So, awal pagi dah gerak pergi Taman Botani tapi tak awal pagi sangat lah. Matahari dah terpacak baru terhegeh mak bedah pergi sana. Biasalah ahad, siapa je yang tak nak tidur over sikit. Hewhewhew

Since last time pergi Bukit Cerakah tak bawak bekal, this time around beli bekal banyak sikit. Dalam pukul 9 sampai sana tapi masalahnya kawan dah start naik bukit dah. Kita baru terkedek pergi entrance gate beli tiket masuk. Hewhewhew

Dah beli tiket tak kosser nak rabat bukit aihh. Singgah kedai sat pi pekena teh tarik dulu makan nasi lemak dulu tunggu bas perangat enjin. Habis makan tunggu kejap dekat pick-up station tu tapi amboi lama betui aihhh bas nak mai. Sudahnya jalan kaki naik atas sana.


Before this dah jogging belah kampung warisan sana, so this time around ikut jalan yang dekat sikit and dapat la jumpa perkampungan idk what's that called. Its abandoned and eerie actually. Bila tengok tempat tu sayang gila kena biar je macam tu. Kalau kena jaga elok, confirm cantik.


Jalan2 dekat situ terjumpa papan tanda Terowong Misteri. We are so damn excited nak masuk dalam tu since nobody knows what's in there tapi bila baca papan tanda dia rasa seram pun anda. 'Misteri yang sukar ditafsirkan'

Jalan punya jalan, cari punya cari but disappointed big time sebab tak jumpa pun terowong tu. Maybe ada tapi tersembunyi dengan pokok2 dekat situ. again, its abandoned so kitorang patah balik je lah. Kitorang pun takde la berani sangat hahaha

Lepas dah puas ambil gambar sana sini, bergerak pergi ke Bukit Sapu Tangan. Dah tak jauh dah pun dari perkampungan tu. Lepas 15 minit, sampai la dekat sana. I mean, sampai dekat signboard Bukit Sapu Tangan. Nak mendaki tu fuhhhh nokharom challenging because the track quite steep.

 

Dengan nak bawak bekal & lemak naik atas, memang penat kemain. Tapi best sebab masuk hutan rasa chill chill je. Angin pun sedap je. Bila dah sampai dekat puncak, rupanya kena panjat menara tinjau. Abandoned building lagi.





Nak masuk tu kena extra careful sebab banyak tangga dah reput & berlubang. Ada yang goyang dah sebab bangunan tu dah lama. Probably my age :')

Nampak tak condition tangga dia cemana?

But all worth it sebab dapat tengok pemandangan cantik dekat atas tu. We can see the whole Shah Alam! And even Port Klang. Kot. Sebab nampak laut lepastu ada kapal kargo hahaha





Lepak dekat atas tu sampai 2 jam jugak lah bcs I fell asleep hewhewhew. Padahal dah set nak lepas atas tu sekejap je. Dalam pukul 1 jugak la kitorang turun lepastu solat kejap dekat surau dia then lepak kejap main archery. Nak naik kuda tapi dia pusing pun satu round je. Macam bosan je. 


Otw balik perasan ada satu tempat baru bukak. Rumah arnah dengan burung but its too costly to watch just rabbit and bird which are passive and they're not so friendly to be gomol by us. RM5 per entry. Sakit jantung terus. 


Anyway, dah settle dah impian nak naik Bukit Sapu Tangan. Broga tak lepas2 lagi. Padahal dulu belajar dekat KUIS belakang tu je pun Broga. Harap tercapai la impian yang satu ni. Hahahaha

p/s : Remember I said about meeting my friend up there? Ha'ah memang jumpa pun tapi 5 minit je sebab dia turun, Iolls baru naik. Lewlz.