Monday, 24 July 2017

Street Food Festival, Sungai Besar

Minggu lepas masa scroll down post dekat Facebook, nampak sponsored post ada Street Food Festival di Sungai Besar bermula tarikh 23 Julai hingga 30 Julai 2017. Masa tu terangkat jugak lah kening sebab 22hb balik Sabak so ada masa lah nak menyinggah lagipun bila lagi kan nak merasa masakan Thailand. Selama ni dengar orang menyembang je, kali ni kita pulak nak try.

Happy teruk sebab I love tomyam so much! Nyummmmm

Lepas Maghrib pergi dengan beradik satu kereta. Actually nak pergi siang tapi ada wedding lepastu tersyahid sekejap sampai petang. Hewhewhew

Disebabkan ada perkataan festival, we all thought satu stadium la diorang guna macam Festival MAHA haritu tapi dia guna sikit je. Tak meriah sangat pun. Biasa je. Selalunya dari jauh dah nampak dah spotlight sana sini props semua. But this one hambar sikit. Mungkin sebab kitorang pergi hari pertama so banyak lagi diorang tak setup. Saving for the last maybe. Idk but here I am!

Ni gate belakang so hambar sikit

Street Food Festival in my mind festival ni mesti lah banyak makanan kan tapi tak pun. Booth makanan ada lah dalam 20 booth. Lagi banyak booth pakaian, makeup and other accessories and gadgets. Quite disappointed jugak lah.

Sebelum decide nak beli kita buat tawaf dulu lah macam biasa.

Mostly  booth mesti lah banyak makanan Thai macam tomyam, songtam, miangkham, dim sum, lots of kerabu & sosej. Aiskrim goncang, aiskrim kelapa dengan mango shake pun ada.

Gerai tomyam mostly ada periuk besar tomyam & sup
Dim Sum
Kambing Bakar
Ketam goreng. Pulut mangga & pulut durian



Booth aiskrim gulung paling ramai yang beratur sekali sebab susah kan nak jumpa. Tup tup jumpa pulak kat sini. So join lah beratur sekali sebab dah lama nak try makan. Tunggu punya tunggu tak sampai jugak turn. Bukan tak sampai, tak bergerak pun!

Rupanya abe2 tu nak siapkan satu cup aiskrim gulung pun tak mampu sebab aiskrim asyik hancur. Kesian diorang & kesian kitorang yang tunggu. Muka diorang merah tak payah cakap lah. Penat dah buat tapi tak menjadi. So I just cancelled my order and buy takoyaki instead. RM 10


Sedih jugak lah bila makan takoyaki ni rasa hangit sikit & rasa tepung je lebih. Tapi dah bayar kan, makan je lah sampai habis. T.T




5 kali pusing tapi still tak tahu nak beli apa so decide lah nak beli Maggie Tomyam ni sebab ramai sangat yang kemaruk dengan mi segera ni. Dah la mahal nokharom sampai RM8. Masa tu fikir nak try sebab curious jugak apa yang diorang kemaruk sangat. Bila dah makan terus decide tak perlu lah kita ikut jalan yang orang ramai pergi sebab tak semestinya jalan tu untuk kita. T.T


Sebab lapar sangat tawaf dekat situ try lah beli satay kebab diorang bakar ni. Nampak sedap tapi bila rasa entah lah. Tawar setawar hati yang remuk dengan kawan yang suka bagi janji manis. 


Sosej dia pun sama tawar. Habis RM15 untuk makanan tawar. Idk lah dekat Thailand sana sama jugak ke tak rasa dia dengan yang dekat Street Food Festival ni, tapi kalau sama, takpe lah tak hamak pulak rasa nak pergi Thailand. I kenot survive uolls. 


Jalan sikit nampak lah booth songtam. Nak jugak lah beli sebab one of my fav tapi bila tengok harga terus cancel. Harga songtam biasa, RM5 tapi dekat sini naik sampai RM7. Kuantiti dia sikit je guys. Lagi sikit dari yang dekat kedai tu. Nampak Miangkham ni lagi lah tak rasa nak try sebab takut duit terbakar dengan jayanya. 


Dekat SFF ni tersangatlah panas sebab haba dari semua booth ni. Tak tahu lah macam mana diorang bertahan. Rasanya siapa yang nak bakar lemak tu boleh lah datang sini sebab tawaf kat situ dah berpeluh teruk. No wonder lah ramai yang jual kipas. Panas sangat rupanya. Kesian dekat budak-budak & babies lah. Menyala je muka. 

Nampak tak jarak booth dengan tempat makan macam mana? Ye, dekat situ lah orang nak jejak kasih, dekat situ lah orang nak terpacak depan booth fikir nak makan apa, dekat situ lah nak buat congak cukup ke tak duit nak beli. Budak-budak meragam tak payah cakap lah. Memang lemas kalau peak hour. Masa kitorang pergi ni tak berapa ramai sangat. 

Dekat sini tak banyak gerai jual air biasa. Remember air teh hijau Thailand tu? Ada satu gerai je. So memang pack lah. Tak beli sebab nampak macam hambar je warna tak macam selalu jual dekat luar. 

All in all memang disappointed gila dengan SFF ni. Supposedly festival haruslah meriah & banyak choice tapi dia punya susunan booth, harga makanan & ketawaran makanan tu semuanya menghampakan. Takde yang sedap pun. Better pergi beli dekat kedai biasa je. Tak pun masak sendiri je lah korang. Hewhewhew

6 comments:

Mimi Azirah said...

Meriahnya....tgk mkanan byk mcm tuh..uittt

Amanda Suria said...

best kalau kat Seremban pun ada macam ni

this ni3za said...

Waaaa...Sy pun suka tom yam thai sebab mcm ade santan...Tapi jauh nau nk pegi serbu...huhu

Nur Aishah said...

sian baca pasal eskrem gulung tak jadi tu.... msti depa frust kennn..

Noor Maizan said...

Baru je lepas ada kat Kulim ni, tapi tula... harga dia mencekik jugaklah makanan kat situ.

Anonymous said...

membazir je la beli kat situ klau mcm tu...huhuhuuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...