Thursday, 3 August 2017

Kulit Sensitif

Pagi ni bangun dengan harapan tangan makin elok rupanya makin teruk. Ni la padah bila guna sabun pencuci murah sebab kulit sensitif. Haritu guna sabun pencuci Giant. Beria tau basuh periuk pinggan mangkuk semua sudahnya hambekkkk


Tapi yang ni okay lah tak teruk sangat setakat menggelupas je. Esok lusa insya-Allah okay la kot. Sapu losyen je banyak-banyak. Kalau tak okay jugak pergi klinik lah cerita dia. Hewhewhew


Dulu masa sekolah menengah dah merasa tangan berkudis. Actually bukan kudis, Tangan naik ruam, air bisa sebab alahan dengan air kotor. Masa tu baru je pindah tinggal di Sabah. Bukan tangan je actually, satu badan sebenarnya tapi paling teruk dekat tangan. Entah kenapa. 

Pergi jumpa doktor pun dia bagi ubat gatal je tu pun tak berkesan. Lama jugak lah terseksa. Dari ruam merah sikit-sikit melarat berbulan sampai tangan luka. Celah ibu jari tu luka sampai nampak isi putih. Pedih tak payah cakap lah. Memang hari-hari menangis sebab tak tahan gatal. Makan memang berpantang tapi duduk asrama, kau nak demand banyak sangat pun tak boleh lah. 

Masa tu malu betul nak sembang dengan orang. Lepas solat memang tak kutip pahala salam dengan orang sebab tangan buruk. 

Masa tu dah hujung tahun, sebab dah tak tahan gatal sampai luka bagai, mintak dengan pengetua nak cuti awal. Tapi pengetua tak bagi sebab tak fair lah dengan students lain. Masa tu berteman sebab minta lepas perhimpunan. Sudahnya junior jerit, 'ustazah, tengok tangan dia!'

Lepas pengetua tengok terus dia bagi balik. Habis sekolah terus pack barang balik rumah. 



Actually, it wasn't me only, satu family sebenarnya kena. Sebab air tangki dekat rumah tu dah setahun tak guna. So memang kotor lah. Tapi anak-anak je yang teruk. My parents both of them chill lagi. Naik sikit-sikit je. 

Masa tu, dekat rumah ada periuk besar kawah tu mak guna dapur kayu api rendam baju dalam air panas tu nak matikan kuman. Baju memang tak guna banyak sebab memasing tak larat basuh baju. Kitorang pun tak aktif sangat sebab taknak berpeluh. Yang penting memang kurangkan aktiviti melibatkan air. Nyahtinja pun kurang. Hewhewhew

Sampai lah satu hari tu, jiran datang ternampak tangan memasing dah macam zombi, so dia suruh try ubat krim hospital KL. Hilang gatal tu. Maka, gigih la ayah order ubat krim hospital dari KL. Alhamdulillah seminggu je pakai lepastu dah sembuh sepenuhnya. 

Dia punya bahagia tu tak payah cakap lah. 


Lepas dari kes tu dah tak pernah dah kena alahan macam tu. Kalau nampak air kotor memang tak mandi. Biar busuk dari sakit. Tak sanggup dah tanggung sakit macam dulu. Mana yang pernah kena tu faham la macam mana seksa nak menanggung. :(

Dari dulu sampai sekarang guna produk yang mahal sikit compared to others tapi biarlah mahal asalkan tak sakit. Sebab tu jarang beli product local sebab tahu kualiti diorang macam mana. Bukan nak berlagak tapi nak berjaga-jaga je. Taknak pisang berbuah dua kali. 

3 comments:

rafidah ramli said...

fieda selalu sensatif dengan cili

The Fool said...

Tarot pon selalu kene gatal2 kalau tidur kat tempat baru

adianiez AIDA said...

anak2 aida kulit sensitip.
ntah la penyakit tu dari mana diorang dpt.
penyakit kulit mahal :) hi hi hi...
shampoo, sabun, pencuci. aida jarang amik yg terlalu murah.
yg sederhana. jenama yg dipercayai lah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...