Thursday, 7 September 2017

Movie Review

Okay, lately I get quite a yeayy response from my movie review. Thanks for the great comments, I truly appreciate it sebab before this ada lah some yang kutuk but hey, thanks again! Terharu okay.


Since ada yang request untuk buat review on some movies, so I've decided to make a guidelines on my rating. Sebab sebelum ni main hentam je bagi. Tak stick on guidelines lebih kepada emosi. So, kali ni kita nak jadi skema sikit letak guidelines & this guidelines actually based on standard review. Sebelum ni pun memang ada letak dalam review cuma sistem pemarkahan tu dia jadi emosi macam cikgu geram dengan tulisan cacing murid, terus dia bagi kosong haa cenggitu lah.

Siapa yang pernah baca movie review dekat blog lama maybe perasan lah kot I always give /10. Tak pernah lagi letak rating /5 sebab banyak wei nak meroyan bila tengok movie. I don't put my level as a movie critics, I just put my level as an audience sebab kita tak lah pro sampai nak buat movie sendiri. Kita suka meroyan je okay?

So here the list. For each category, I'll give 1 mark.

1. Team Production.

Team production ni sembang pasal Director, Casting, Producer and semua krew yang terlibat lah. Selalu orang tengok movie based on casting kan? Tapi I suka tengok the whole team because movie production is a teamwork. Nak2 pulak setiap team, dia ada style dia tersendiri.

2. Storyline

Storyline sesuatu movie memang jadi subjek utama lah. Movie tu writing dia okay ataupun tak, dialogue dia mintak penampar ataupun rasa nak tepuk tangan. Jangan risau, in my review I've never put any spoiler sebab Iolls pun tak suka orang suka spoilkan cerita ni huk alohhhhh

3. Genre

Every movie ada genre tersendiri whether its drama, horror, action, thrillers dll. So, in my review nak tengok lah mampu ke tak mampu movie tu menepati dengan genre dia. Kadang tu dia kabo je horror rupanya cerita cinta aduhhhh.


4. Acting

Ni kalau tak ada, baik tak payah buat review ye dak? Haruslah tengok acting chops casting macam mana. Chemistry between other cast macam mana, dia punya lakonan sesuai ataupun tak dengan movie tu. Ada actor dia mampu bawak watak saiko tapi tak mampu jadi kayu. Eh?

5. Editing

Editing tu penting lah kalau nak movie cantik je flow dia. Macam mana pace movie tu. Dia flat emotion je ataupun dia suspense sampai kita berdebar kemain ataupun scene dia ada yang tak perlu masuk pun tapi director nak tempek jugak dekat dalam movie sebab seni katanya. Ha'ah ye lah.

6. Visual

Bab yang ni I review tak heavy sangat pun selalunya tapi tu lah kalau tengok movie hindustan bab cinematography dia perggggghh cantik betul perginya. Tapi kalau bab VFX hambar rasa macam nak baling kasut.

7. Themes

Kita hidup kena lah ada tema barulah ceria. Bila ada visual, selalunya set design & costume design lah main peranan nak kasi tambah rencah dalam movie. Macam contoh movie sejarah, kena lah ada costume dia tersendiri. Set dia pun mesti la ala-ala klasik kan? Ada je movie yang time plot masa zaman 90-an tapi ada iPhone 6 dressing style pun zaman sekarang. Adaaaaaa movie cenggitu, adaaaaa.

8. Music/Soundtrack

Part ni selalunya heavy dekat movie hindustan lah sebab semua movie ada lagu tapi kalau movie Melayu, Hollywood, Thailand or others, tengok audio or sound effect dia lah tambah rencah ataupun tak. Kadang tu movie seram bunyi je lebih tapi hantu tak seram mana pun. Ataupun soundtrack movie tu padu ke tak macam movie Rudy Habibie letak lagu Cakra Khan tu pergghhh meramu ayaq mata baq hangggg

9. Social Message.

Setiap movie tu even teruk macam mana pun movie dia, mesti ada some scene yang deliver message dekat public. So dekat sini marks will be given on any social message tak kisah lah mesej cinta ke patriotik still berguna kepada rakyat sejagat gittew.


10. Personal Thoughts/Audience Response

Yang ni kalau nak emosi pun dekat sini lah point dia. Kadang ada movie tu dia sentuh hati kita, ada pulak yang relate dengan kehidupan sampai buat kita nak tengok lagi dan lagi. So yang ni lebih bersifat personal lah. Kira macam bonus lah.

So, this is my guideline untuk movie review as audience lah. Kalau ada siapa yang wondering how my marking system goes, this will be the answer. Ada jugak yang cakap my review is heavy tapi sebenarnya yang ni paling simple sebagai audience hihu.

Kalau ada yang nak request untuk any movie review just put the title of the movie dekat comment box below ataupun dekat box sayat.me dekat sidebar tu okay? Ciao!

1 comment:

Siqah Hussin said...

So kalau 10 star means filem tu terbaiklah kan. Menarik guideline Farhana. Siqah selama ni bantai je bagi star ikut kata hati. Haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...